16 program

Rendezés

Shakespeare egyik legismertebb vígjátéka egyben keserédes dráma a szerelem természetéről. Fiatalok vesznek el egy elvarázsolt erdőben, és miközben párjukat keresik, kiderül, hogy ebben a világban a szerelem csak függőség, a magány ellenszere. A kavarodásban a szerelmesek valójában egymásban keresik önmagukat – ez a keresés pedig boldogsághoz és boldogtalansághoz is vezethet.

A negyvenes Vincent életében először apa lesz. Ez alkalomból testvére, Élisabeth és sógora, Pierre vacsorát rendez, ahová gyermekkori barátját, Claude-ot is meghívják. Miközben Vincent feleségére, Annára várnak, a vendégek kérdések özönével árasztják el a leendő apát. Ám minden a feje tetejére áll, amikor megkérdezik, hogyan fogják hívni a kis jövevényt. Vincenték ugyanis az Adolphe nevet szánják a kisfiúnak. A névadás körül parázs vita bontakozik ki, amelyben régi sérelmek és titkok is felszínre kerülnek.

„Férfiak mulatnak, de mulatságuknak sötét, komor árnyéka van, mögötte nemcsak az éjszakai alföldi égbolt sötétlik, hanem a pusztulás is. Ezt a sírva-vigadó magyar mulatozást – magyar specifikum ez, sehol másutt fel nem található – minden más magyar író glorifikálta, kedvesnek, rokonszenvesnek tüntette fel. Móricz az első és egyetlen, aki meglátja benne a mulatozóknak nemcsak az elérzékenyülését, hanem a komor nekikeseredettségét, az egész mulatság sivárságát és félelmetességét.” Schöpflin Aladár: Úri muri (1928.)

Minden ember boldog akar lenni, de mindenkinek mást jelent ez az érzés. Van általánosan elfogadott norma, ami mindenkinek egységesen jó? Egyáltalán mi a boldogság? A Harvard Egyetem 78 évig kutatta: Mi a hosszú, boldog élet titka? Különböző hátterű fiatal férfiak életét követték végig egészen idős korukig. Kiderült, hogy az emberi kapcsolataink minősége befolyásolja életünket. Ez ennyire egyszerű vagy az emberi lélek ettől sokkal összetettebb?

Lackfi János Príma Primissima-díjas, József Attila-díjas, ahogy önmagát jellemzi: magyar, író, költő, műfordító, tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász. Számokban: 30 könyv, 17 év tanítás, 6 gyerek, 100 fellépés évente, 1000 aprócikk. A vers pikantériája a benne rejlő jelenidejűség. Lackfi János ereje és hatása talán ebben is gyökerezik: együtt lüktet a jelennel, megelevenedik Tőle az irodalom. Arról kérdezzük, hogyan ragadja meg és fordítja ki a mindennapi valóságot, miként reagál az élet mindennapos eseményeire. Beszélgetünk még gyerekkorról, hitről, apaságról, családalapításról és sok minden másról. Gondolkodjunk újra együtt!

“Tükre vagyok minden mosolyoknak” – Pregitzer Fruzsina önálló estje a Művész Stúdióban, Bata Hajnalka közreműködésével! „Mécs László a nagymamámnak és az édesanyámnak volt nagyon kedves költője. Gyerekkoromban édesanyám sokszor idézte a verssorait egy-egy helyzetre vonatkozóan. Mécs László költőként és emberként is derűvel, humorral, egyéniséggel állt helyt. Személyes indíttatásból fedeztem fel a verseit magamnak és másoknak.”

Schell Judit színművésznő és László Boldizsár operaénekes közös koncertje. Ezen az estén tangó és latin stílusban olyan slágerek csendülnek fel, amelyek a két művész előadásában új értelmet kapnak. A koncert szerkesztése a kiváló dramaturg, Zöldi Gergely munkáját dicséri.

„Minden bizonytalan, csak a szerelmünk bizonyos”. Az írónő, akit nem kell bemutatni… minden magyar “Magdája”, akit oly ismerősnek vélünk világhírű regényei által, melyekbe nem egyszer életének fontos epizódjait is megírta. De ki is volt ő valójában? Írónő, nő, feleség, szerelmes asszony. Aki rajongó boldogsággal élte életét férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán. Ki is volt ez a hányattatott sorsú férj, akihez annak halála után is leveleket, naplókat írt? Kik voltak ők, az író házaspár, akiknek az írás volt az életük, de a hírnév csak egyiküket “üldözte”?

ÉLJ SZÍVBŐL! Dr. Csernus Imre előadása Nyíregyházán Helyszín: Váci Mihály Kulturális Központ Nyíregyháza, Szabadság tér 9. Kapunyitás: 18.30- kezdés: 19.00

Bertrand Barnier egyszerű párizsi szappangyáros. Van némi, az évek során összegyűjtögetett vagyona, egy kissé kissé sznob, kissé házsártos felesége, nagyon elkényeztetett lánya, minden lében kanál szobalánya – és van egy titokzatos sofőrje, aki… De erről majd később. Ám egy szép napon ez az egész jól felépített élet Barnier úr fejére készül omlani.

Egy középkorú férfi nősülni készül, s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit. Valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi), de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála, egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén… Szereplők: Pokorny Lia, Őze Áron Rendező: Németh Kristóf

Spuri újratöltve! A tavalyi év sikerére való tekintettel, úgy gondoltuk, hogy segítsünk ismét a gyerekeknek. Az első alkalom többnyire a tanulásról és tapasztalásról szólt, amelynek végén úgy határoztunk, hogy a jövőben az összegyűjtött adományok a megyében maradnak! Rengeteg tervünk volt és van, számtalan ötlet arra, hogyan tudjuk segíteni a gyerekeket és jobbá tenni az életterüket. Ennek örömére újra Jótékonysági futást szervezünk március 21-én 9:00 órai kezdettel a Sóstói erdőben. Gyere és teremts velünk hagyományt!